“No podem parar d’investigar i explorar, estem tots en versió BETA”

JOAN ANTONI GUERRERO, col·laborador de Global Voices.

Fotografia de l'entrevistat. Font: Joan Antoni Guerrero.

Fotografia de l’entrevistat. Font: Joan Antoni Guerrero

Parlem amb Joan Antoni Guerrero (@joanantoni70), periodista nascut a Reus i ara instal·lat a Barcelona. Blogguer des de 2007, ha col·laborat a premsa, ràdio, mitjans online i institucions com l’Ara, COM Ràdio, Nació Digital o la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment també escriu una columna setmanal a Martí Noticias, un portal digital que informa sobre Cuba. Quedem amb ell via Twitter per comentar els seus articles a l’edició catalana de Global Voices i el paper d’Internet en el món del periodisme.

Us recordem que també podeu seguir l’entrevista a lStorify que va elaborar Global Voices Catalunya.

Quina tasca desenvolupes a Global Voices?
Fins ara he elaborat articles fent ressò de les converses i debats que tenen lloc a la xarxa catalana sobre temes d’actualitat. / Sovint es tracta de qüestions que se situen al “marge” del debat més visible, però gràcies a GV se’ls pot donar visibilitat. / De fet, hi ha qüestions que s’han pogut internacionalitzar com la denúncia de censura a un blog de La Vanguardia. / No crec que el Comte Godó hagués previst que allò que va passar al seu diari seria traduït a desenes de llengües i llegit arreu. / Amb tot, és una tasca voluntària, m’agradaria publicar molt més del que ho he fet fins ara. Però cal temps.

Com vas conèixer el projecte de GV?
Sóc blogger des del 2007 i coneixia el projecte en anglès i castellà, així que quan va néixer vaig assabentar-me’n aviat / va ser una sorpresa agradable veure que el projecte apareixia en la meva llengua, per això m’hi vaig posar en contacte. / Vaig passar de ser consumidor de Global Voices a productor de contingut. / Crec que el projecte és molt important perquè no només projecta debats d’aquí, ens aproxima a temes d’altres indrets. / D’altra banda, una plataforma com GV ens fa ser més conscients de la necessitat d’estar compromesos amb la llibertat d’expressió. / En el nostre país sortosament disposem de les eines per exercir aquest dret; en altres països no existeix aquesta possibilitat.

Com s’ha d’explicar la situació que viu Catalunya actualment al món, en referència a la política?
Crec que s’ha d’explicar amb l’equilibri necessari quan es produeix qualsevol debat en què hi ha posicions contraposades. / En el cas del debat sobre la independència considero que GV permet depassar la versió que ofereixen alguns sectors a Madrid. / Molta gent coneix el castellà i pot beure de fonts en aquesta llengua. GV pot projectar el discurs d’aquí en múltiples idiomes / això fa possible que existeixin fonts alternatives a un discurs més hegemònic, per la força de les seves estructures. / En tot cas, crec que GV ha de ser un instrument imparcial i defensar el dret a tenir opinions diverses sobre temes de conflicte. / Per tant, també considero que cal tenir molt clars els criteris de llibertat d’expressió, pluralitat i defensa de la diversitat. / Aquest és el meu criteri, puc estar equivocat, però de moment és aquest :)

Quines noves possibilitats ofereix Internet al periodisme?
Sóc optimista, crec que són moltes les possibilitats i la més important és la independència, com demostren els blogs. / Amb Internet és més viu i possible el nostre dret a estar informats i expressar-nos, molt més que abans. / L’altre aspecte, també important, és trobar la viabilitat econòmica del que estem fent… / En tot cas, Internet ens ofereix la possibilitat d’aconseguir i oferir més dades, de treballar millor. / La contradicció: Internet no ha fet més que enriquir el periodisme mentre l’ha anat despullant de recursos econòmics. / Amb tot, però, hi ha exemples d’iniciatives periodístiques que van aconseguint els seus petits èxits. / Confio que amb el temps sabrem trobar una sortida, de moment, no podem parar d’investigar i explorar, estem tots en versió BETA

Com creus que iniciatives com Global Voices poden donar veu als moviments ciutadans?
GV seria com un escáner d’allò que es publica en blogs i del que es parla en xarxes socials com Twitter. Aquests moviments / hi són presents. Tot allò que tingui una presència a Internet, que s’hi manifesti, és material per a GV. / Els moviments socials, i no només els socials (també cadascú individualment), hem d’usar les eines d’expressió al nostre abast. / En el cas particular dels moviments socials, casos com el de la PAH, són exemple de les victòries que es poden assolir. / Internet dóna la possibilitat de controlar més el poder, la por a que les xarxes socials explotin és una clau de control. / Internet té la capacitat de crear entusiasme en persones que, a partir d’un click, ja estan actuant, això mou muntanyes.

Tens algun criteri per triar els temes dels articles?
De vegades el primer criteri és el temps disponible ;-) però si que els temes que ocupen més interès són els més escollits. / El criteri principal és que siguin temes en què hi ha un moviment important a la xarxa, criteri que també pot ser negatiu. / Si determinats moviments són més actius a la xarxa, es poden projectar més les seves campanyes i quedar silenciats els que no. / En alguns casos el criteri és clar, és una obligació, com quan La Vanguardia va censurar el blog Guerreros del teclado. / Quan la qüestió és que algú pretén silenciar una versió dels fets, ja esdevé una obligació parlar-ne.

I com a apunt final per acabar, quins reptes creus que ha d’afrontar el periodisme?
El repte principal és aprofitar al màxim les noves eines, superant fronteres i resistències imposades per la “tradició”. / El periodisme que faig avui no l’imaginava el 1997 quan vaig entrar a al facultat de comunciació, tampoc me’l van explicar. / Si el periodisme parteix de la base d’un neguit, Internet t’ofereix un camp per explorar per tu mateix / aquest periodisme possible sense una empresa darrera ens enfronta al problema de subsistència econòmica. / En definitiva, vivim un moment molt interessant i no hi hem d’oposar resistència, l’hem de viure i aprofitar-lo.

Moltes gràcies pel vostre interès en el projecte :) / Seguiré la vostra cobertura amb interès.

Moltes gràcies @joanantoni70 per l’entrevista, ha estat un plaer!

Anuncis

One response to ““No podem parar d’investigar i explorar, estem tots en versió BETA”

  1. Retroenllaç: What do we do at Global Voices Catalonia? · Global Voices·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s