“El terme periodista ciutadà és conflictiu, al final tots som ciutadans”

Violeta CAMARASA, Editora de Global Voices Català.

Quedem amb la Violeta Camarasa, editora de Global Voices català, per anar més enllà en el perquè d’aquesta iniciativa i el seu significat en el context de la comunicació actual. En ple 22@ entre seus de mitjans i productores, Camarasa ens dóna la seva perspectiva sobre idees com el “periodisme ciutadà” o les possiblitats que ofereix Internet a un periodisme que necessita actualitzar-se.

Quin tipus de correlacions creus que s’haurien d’establir entre aquests nous mitjans que surten, com Global Voices, i els mitjans tradicionals?
De fet tenim molts vincles amb els mitjans tradicionals, a molts nivells: acords a nivell internacional amb grans mitjans com és l’Agència Reuters i també a petit nivell, com per exemple, amb Periodismo Humano. A nivell atalà també hem fet acords amb el diari Ara i amb Vilaweb i tenim plans de fer-ne més. No és contradictori, ja que el que estem oferint nosaltres és accés a una informació que a la qual els mitjans tradicionals no tenen accés normalment. Traduim continguts de blocs i comentaris que es fan a les xarxes socials que originalment estan en les llengües de cada país a on els periodistes internacionals no tenen accés molts cops perquè no les coneixen. Aquesta feina de resum, selecció i traducció que fan els bloggers arreu del món ens permet oferir una perspectiva diferent que pot resultar molt interessant pels mitjans internacionals.

Quins riscos i avantatges creus que comporta la comunicació a través d’Internet?
Jo sóc optimista per defecte, i sempre pense que les oportunitats són majors que els riscos, especialment a Internet. Evidentment que hi ha riscos perquè tots estem aprenent. Però al final canvia tot molt ràpid i això val tant pels usuaris de la xarxa com pels periodistes. Crec que caldria fer un intercanvi de coneixements amb els usuaris veterans de la xarxa, que coneixen les dinàmiques, els llenguatges i la filosofia de fons d’aquesta. Els periodistes anem per endarrere en general amb això i podríem aprendre molt dels usuaris de la xarxa.

Quins criteris teniu per saber si els fonts són fiables. Creus que es contrasta prou la informació?
La informació avui dia no es contrasta prou, però no només als mitjans digitals o a Twitter. No es contrasta prou per una qüestió de ritme i de velocitat de la informació. Tenim molts casos de mitjans tradicionals que han clavat la pota per no tenir temps per verificar una informació i voler ser els primers – que també és un instint molt periodístic. Al final els criteris a la xarxa són els mateixos: com et fies d’un blogger? Per la mateixa raó que et fies d’un mitjà, ja que la credibilitat és una cosa que es construeix amb el temps i la pràctica. En canvi, en altres països on no hi ha llibertat d’expressió sí que és més complicat. I ara estic pensant en la Xina, on sí que funciona tot molt per pseudònims, no és fàcil trucar algú i dir: “tu qui ets?”.

L’anonimat és una eina a favor o en contra?
L’anonimat és un tema complicat perquè per una banda, el fet de mantenir-lo crea problemes de fiablitat o de difusió d’informacions false. Però també pots crear una personalitat online darrere d’un nick i construir una credibilitat. Al final el problema no és l’anonimat en si, sinó un comentari aïllat anònim. Nosaltres estem molt conscienciats en la lliberat d’expressió a la xarxa i creiem que el fet que l’anonimat sigui possible és fonamental.

Quin paper té Global Voices per donar veu als missatges dels moviments ciutadans?
La nostra prioritat és donar veu als sectors o les persones que normalment tenen més dificultats per arribar als mitjans tradicionals. Fem d’altaveu. Considerem que els mitjans entre ells es fan eco i acaben parlant del mateix. És una dinàmica clàssica. En canvi, costa més que un tema interessant que es tracta en un bloc arribi a l’opinió pública. Part dels nostres objectius es fer ressò d’aquest sector de l’ecosistema comunicatiu. Anem a buscar els debats que s’estan fent a Twitter o a les xarxes en general.

Com cal transmetre aquests missatges? Cal que el periodista mantingui una certa distància o s’hi ha d’implicar?
A Global Voices intentem que els articles s’escriguin sempre amb un criteri periodístic i que hi hagi un equilibri. Hem d’incloure diferents perspectives i fonts que ofereixin totes les parts. Si citem un blog, aquest té un estil personal i pot ser tan subjectiu com vulgui.

Com pot Global Voices influir en la imatge que es dona de Catalunya a l’exterior?
Qualsevol que hagi seguit el tractament de Catalunya als mitjans internacionals haurà notat que en els últims mesos ha canviat la perspectiva. Hi ha una major sensibilitat amb algunes qüestions. Vam arribar a un moment en què era evident que s’estava parlant només des de Madrid. Això va deixar en evidència als mitjans internacionals, que van reaccionar i van venir a captar la perspectiva catalana. Creiem que des de Global Voices podem aportar una visió diferent de l’espanyola, però no només en temes sobiranistes. Precisament ens sembla que el discurs que s’està fent sobre Catalunya està obviant altres problemes que són molt importants de qüestions relacionades amb el malestar social, les protestes contra les retallades o els diferents moviments socials que s’han posat en marxa amb la crisi. També considerem que és una manera de fer pressió al govern.

Com vau plantejar la cobertura de l’11 de setembre?

Des de Global Voices català vam veure que hi havia un moviment a la xarxa els mesos previs a la manifestació. Per això ens vam preparar i ens vam avançar una mica. Vam fer un article explicatiu de quins eren els antecedents de l’11 de setembre i un resum de totes les coses que havien anat passant a Internet. Per la manifestació, ens vam coordinar amb gent que havia posat en marxa plataformes d’agregació de contingut i ho vam compartir tot en anglès. També ho vam cobrir en directe i vam traduir tuits de gent que hi era i articles que s’havien publicat. Va ser un pack d’informació que vam enviar a mitjans internacionals. Un d’aquests va ser el programa The Stream d’Al Jazeera, el qual segueix molt els debats de la xarxa. Arran d’allò van fer un programa sobre el procés d’independència de Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s